Masalah

Assalamualaikum semua...
masalah? sape yg xpenah ade masalah? bla3..aku start merapu dah..hee..

k la ringkasnye baru2 nie ade la satu malam nie...pergh...stress giler...
kalau Avril Lavigne nyanyi lagu damn damn damn i wish u were here aku nyanyi down down down i wish u were here...down giler mase tu..rasanya korg pon pernah dgr kan kalau kite ade ape2 masalh bile kite share story with someone else kite akan rasa tenang kan...

dan kebetulan baru2 nie jugak aku ada bace satu buku nie...even aku xsuke mmbaca tp tajuk dye quite interstg la... MINDA SEPARA SEDAR...walau pon aku x katam lagi baca..mcm aku cakap, aku x minat mmbaca tp aku dah tau la basic skit2 pasal minda separa sedar nie...

so aku kaitan dua teori tu dalam satu masa...masa aku tgah down malam tu... kalau ikot sebenarnye dlam buku tu, kita perlu bermeditasi tp agak2 kalau x pandai meditasi tu buat mcm aku..TIDUR..tidor lebih kurg mcm meditasi jugak sbb masa tu minda separa sedar kita yg berfungsi... so bila agak2 dah nak tidor tu, aku imagine aku luahkan segala yg aku rasa masa tu dkat mmber aku..dulu aku mmg suka luah apa2 kat mmber aku sorg nie, tp skang dah renggang sikit...

back to the topic, aku imagine yg aku crita A sampai Z dekat dye...dan kalau mrujuk buku yg aku baca tu... apa yg kita imagine kan kita kena yakin yg benda tu seolah-olah sedang/telah berlaku...YAKIN...then bila aku luah2 sampai tertidor keesokan harinya aku rasa mcm aku dah lupa masalah aku :)

tau sbb apa? sbb sbelom tidor td aku dah set yg aku dah luah segala2 nye dkat mmber aku, then bila aku tertidor minda separa sedar aku akan berfungsi  secara auto akan meredakan emosi aku sbb anggap yg aku btol2 dah luahkan dkat seseorang....

Satu lagi cara aku cuba kawal emosi bila emosi tgah membuak2 like bila stress/kecewa/sedih/marah n so on...caranye adalah dgan aku cuba mem-busy-kan diri sendiri....aku padatkan jadual aku even jadual aku x pernah padat pon...aku plan pagi-petang, tgahhari-malam dgan aktvti yg boleh buat aku lupa masalah...

korg pon cuba lah...kalau mcm aku, aku suke repair jam2 aku yg rosak even mcm tikus mmbaiki labu tp sekurang2 nya aku lupa emosi aku yg tak terkawal tu..hee...
nak better lagi padatkan la jadual dgan g bersenam ke or perbyk kan ibadat dkat Allah...

22 comments:

Kitty said...

Oh yes, that's how things work. And that's what I usually do if I get panicky over things that will happen. For example, if I worry about kerja esok, the night before, sebelum tidur, I would think of a solution or I tell myself not to get panicky over things and even before I go to sleep pun hati I dah relax. :)

@Kitty kan3..hee...

lepas ni..kluar dgn aku slalu...mesti leh lupakan suma tu..hahax

Si Jagung said...

hoho..aritu kawan aku pon ada promote buku yg tajok cmni gak..smangat dia, round satu MPH tp xjmpa pon..aku ingat ke, dia masih dalam separa sedar g waktu gtaw aku..rupa2 nya memang wujud buku ni..haha

@Pangeran Chenta ok beb

@! Ladang Jagung ! mmg ade la..habis stok kot..laris..hehex

Spudin said...

haha..bagus nya la ini budak ..haha..

so..follow sini .. :D

http://spudinpunya.blogspot.com/2012/04/entri-aku-kena-cilok.html

@Spudinjgan la spam sini T.T

jom spaaaammm keh keh keh

noob

masalah aku datang kalau selepas beberapa lama aku pasan yang BANYAK GILEW KIJE AKU TANGGUH...! then there will come the time that i stressed out!! inisiatif??

1.bertenang..
2.plan yg mna nak kena setel dulu..
3.buat dengan bersungguh2
4.berangan pas siap kije nie aku nak makan aiskrim mangkuk besa punya...nak perasa strawberry..hahaha

cendol said...

haha kalo tension tak payah pikir je . tido,main game , lagi layannn

@Noob Noob sungguh..hehex...

@Nadroul Afidi jyeah..btol tu...tp knape mesti strwbrri? hahax

@Cendol GAME!!!

Cha_Haya said...

xsuka crita mslh kt mmber, so boleh la praktikan cara nih.. imagine ja kn...,, xsabar plk nk try.. ekekekeke ;p

@Cha_Haya yah...cuba lah :)

Sis AI said...

Hmmm.. Klu sy dlm msalah, sy lg suka mnangis. Sbb susah nk tdur daa bila fkir msalah, haha! So bila nngis rsa letih, then tdur. And then klu marah sgt2, sy akn kmas rumah. Yes, sy akn buang energy marah sy smua kat bnda yg brmanfaat. Then legaa!~

Cik Nanard said...

nanard lebih kpd nangis :p
bila pnat nangis , tido laa tuu .
bgun , lupa dah . HAHA .
sma juga laa . kdg2x suka mbusykan dri even xbz . HAHHAHAHAHA

Awie Omar said...

aku dari awieomar.blogspot baru follow sini :D
Keep Bloging.

@Sis Al Errgghh...pompuan nangis ok la..laki nangis burok kang...

@Cik Nanard pompuan mmg ske nangis kan =,='

@Awie Omar ok2