Belajar Di Matrik


Assalamualaikum dan salam PRU13..
nope, aku xmau cakap pasal pru, plis, jgn buat aku start berckap politik..kang aku ajak geng aku kang, ktorg menang debat masa dekat kmpk tau..even prtndingan setiap hari & prsediaan x smpai 24 jam berturut2 4-5 hari.mane nak stdy, buat tutor, assgmnt, report ape lagi..alhamdulillah kmi mng..thanks to Atikah Rosli (modul 3), Munirah (modul 3), Syahmie (pdt modul 1) dan akuh!! (perakaunan)..dpatlah mug ngan hamper..

Sbelum masuk mtrik korg akan dgr mcm2 la kata2 org..mtrik susah la, fast-track la apa la..tp saranan aku test la masuk dan korg rasai sndri..bagi aku xde la azab mane pon, ok je, boleh je aku survive.. depend dkat individu jugak..mindset korg jugak.. Dkat mtrik korg akan jumpa budak2 yg strgle siang malam tp result so-so je dan ade yg stdy main2 je, kelas kuat ponteng, assgmnt meniru tp still bleh score gempak2.. tp kbnykkn korg akan jumpa yg strgle la, maklumla otak dah kene cuci masa minggu orentasi "apa yg adik2 mahukan.....4flat" "apa yg adik2 mahukan............4flat"..
mood stdy tu akan bertambah sem 2 bila korg nak cover balik result sem 1 yg mgkn x memuaskan.. tp tu lumrah hidup kat mtrik..kene rajin..kalau korg kate korg jenis yg pemalas, jgn risau kat sana sume rajin2, insyaallah korg akan terajin sama..

Pengenalan nye matrik ade program satu tahun (PST) dan PDT tok dua tahun...
PDT(4sem)  hanya tok budak sains..maknanya budak sains PDT ada PST pon ada..kalau akaun PST ja..
kalau korg apply sains, masa mggu orentasi nnti korg bleh tukar2 modul 1-2-3 atau nak tukar ke akaun..aku ade dua org kawan tukar sains ke akaun sorg pompuan berjaya dpat 4flat tok exam2 yg lepas dan sorg lagi lelaki maintain 4flat ngan 3.9..jgn terkejut budak pure sains kalau tukar akaun, dorg slalunya lebih pndai dari pure akaun sbb smngt blaja tu lain... tp in case korg apply akaun, xleyh tukar mane2 dah dik oi...
modul 1=fizik, kimia, bio, math
modul 2=fizik, kimia, sains comp, math
modul 3=kimia, bio, scn comp, math
perakaunan=akaun, bisnes, eko, math
subjek wajib ambik=koko, dinamika agama
satu lagi aliran teknikal, aku x berapa tahu sgt sbb dkat matrikulasi gopeng perak xde tekninal wlaupon aku ade mmber yg ambik teknikal..
tapi jujur aku cakap kalau jdi budak akaun bersedia lah untuk di-rasict kan..tambah2 aku ni dtg dari kluarga yg sderhana, sibling aku yg tua2 bukan lah terpelajar sgt, aku plak dtg dari skolah biasa, ambik pulak akaun..terasa la di hina..tp nak sedapkan hati aku yg luluh ni aku slalu bgga sorg2 yg skurang2 nya aku dpat upu, x mcm dorg mtrik pilhan terakhir slepas xdpt upu sbb demand sgt mintak upu semua asasi walaupon result celah gigi je.. srius ade sstngah yg bgga dorg dtg dari skolah hebat2, dorg x sedar yg dorg skrg ni dok kat mtrik same level ngan budak2 yg skolah biasa, xda pa yg nak di bnggakan.. yg rasict budak sains terhadap akaun usah dtanya lah, sampai lecture pon sndri cakap, "akaun kan slalu dpinggirkan"..

Yang penting aku dulu mula2 pon cakap rimas matrik sbb byk keje & peraturan mcm skola.. tp matrik xde cikgu displin pong, kesah pe, langgar je peraturan tu..mgkn ade yg pilih uni dan tolak mtrik tp hkikatnye korg x merasa hidup di mtrik, smbung degree uni jugak..kalau ambik mtrik, mtrik merasa uni pon merasa..insyaAllah..
hahax...dah lama x beleter kat blog ni la jadinya, mcm2 nak cerita..huhux... nway kalau ade nak tnye ape2 tnye lah, abg ade byk pngalaman pasal mtrik ni..ceyh..puih..abg la sgt..


Assalamualaikum...

3 comments:

Cik Miela said...

owh, rupa2nya budak A4 rupanya.. Samalah matrik perak ambil akaun

Ct Zubaidah said...

Sush ker akaun dkt matrik?? Smua ckp matrik sush..btw sy bakal ke mtrik perak 26/5 t

Выбирай:) интим услуги
Очаровательная, нежная и чувственная фея любви с упругой грудью и красивой нежной, шелковой кожей ожидает тебя. Нельзя понять, каким образом решаются считать полезным предприятие, вредоносность которого очевидна, а польза весьма сомнительна.